fbpx

juli 2, 2015

Erbjuder unika lösningar

Peter Aronsson är säljare på Prefabsystem sedan januari 2014. Han gillar att bygga skolor, och hans drömprojekt vore att bygga en skyskrapa.

Vad innebär jobbet som säljare på Prefabsystem?
Jag servar befintliga och nya kunder, gör kalkyler, anbud och föreslår idéer på lösningar. Det är ju viktigt att vi får till avslut med rätt kunder och rätt lösningar till rätt priser. Efter att vi har skrivit kontrakt tar projektledaren över och styr projektering, tillverkning och montage.

Vad gillar du med ditt arbete?
Det är väldigt fritt och det finns ingen agenda för hur jag ska göra eller jobba. Det händer saker varje dag som gör att jag måste tänka om.

Vilka utmaningar har du?
Det gäller att hitta ett mervärde för kunden som till exempel en lösning som konkurrenterna inte har, och att erbjuda kunden sådant som den inte själv har tänkt på. Det är också en utmaning att ta med rätt omfattning i vår entreprenad, eftersom ett projekt måste fungera både tekniskt och ekonomiskt.

Varför ska ett byggföretag anlita Prefabsystem?
Vi är helt fristående eftersom vi inte är knutna till någon fabrik. För beställaren kan vi hitta det bästa alternativet och jobba med olika leverantörer i samma projekt. Vi har också kunskapen att skapa ett mervärde i byggnaden.

Hur är konkurrensen i branschen?
Det är en tuff konkurrens bland svenska bolag och vi måste även klara konkurrensen från utländska aktörer som levererar byggmaterial och stommar. Då gäller det att hitta det unika som de inte kan erbjuda.

Vilka utmaningar finns inom prefab?
Det gäller att bygga långsiktigt och estetiskt. Med prefab bygger man husen snabbt och man får en bra stomme, men man måste också klara de estetiska kraven. Vi i branschen bör vara mer lyhörda och även försöka påverka byggare och arkitekter med de estetiska bitarna för att fler ska förstå vad man kan göra med prefab.

Hur kommer det sig att Prefabsystem bygger så många skolor?
Beställare av skolor gillar att bygga i våra material. De vill ha betong och stål för att klara brandkrav samt bygga långsiktigt. Dessutom vill många kommuner göra avtryck och utmana med en skola som sätter prägel.

Är det speciellt att bygga skolor jämfört med till exempel bostadshus?
Skolprojekt har ofta en utmaning i form av att estetiskt uttryck i fasaden som är sanktionerad eftersom budgeten är satt med detta i åtanke. Det intressanta är att kombinera material som limträ, betong och stål, och ofta får man in alla bitar i ett skolprojekt. Beställaren vill ofta ha något som märks som till exempel Galaxen med bågformade limträbalkar. Bostäder måste däremot byggas kostnadseffektivt så att inte köparna måste betala ett högre pris per kvadratmeter.

Till sist, vilket drömprojekt har du?
Det vore roligt att kunna bygga en skyskrapa med de utmaningar detta innebär och som vi normalt inte stöter på idag. Att bygga ett hus som står kvar länge och som alla pratar om.

Läs mer om Prefabsystems skolprojekt Höglundaskolan, Ulriksdalsskolan och Brinkskolan under referenser.