fbpx

augusti 31, 2018

Vår projektledare Göran Asplund ser alltid fram mot nästa projekt.

Slumpen ledde till att Göran Asplund idag är projektledare på Prefabsystem. I vår intervju avslöjar han att han 11 år före pensionen fortfarande inte vet vad han ska bli när han blir stor.

Välkommen tillbaka från semestern! Hur har du spenderat den?
– Jag har glidit runt vid olika stränder i Strängnäs-trakten med mina barn och barnbarn. Det var ju en helt fantastisk sommar, jag tror aldrig jag har badat så mycket. Och suttit så mycket i skuggan.

Du är alltså farfar eller morfar?
– Ja, morfar till en som blir tre år inom kort. Och det är lika fantastiskt som att bli förälder, det trodde jag aldrig. Med skillnaden att nu kan jag välja lite när jag har barnet.

Du har en Apple Watch på armen. Är du Apple-nörd?
– Nej, jag har den för träningen. Men jag är ingen Mac-person. Jag ”har vuxit upp” med PC, och det var hopplöst nog att gå från Android till iPhone. Den resan gör jag inte med dator också. För mig är PC mer logiskt.

Har du några andra nörd-intressen?
– Jag är intresserad av cross enduro och har kört själv på motionsnivå. Det är otroligt roligt. Det är en livsfarlig träningsform där man är helt oskyddad, och det är enorma krafter. Men hur jävligt det än är så ler du under hjälmen. Men i samband med att man blir förälder blir man ju lite mer riskmedveten, så i de vevorna lugnade jag ner mig lite.

Ägnar du dig åt annan träning?
– Ja, två gånger i veckan kör vi brottarfys med jobbet. Det är hur jobbigt som helst och jag har ont i kroppen hela veckorna efter det där. Men det är det värt, mer brottarfys åt folket!

Om du fick träffa dig själv som 15-åring, vad skulle du ge dig själv för råd?
– Sätt dig längre fram i skolan. Ta det här nu, du kommer aldrig ha det bättre än i skolan. Men det är klart, livet har ju funkat bra ändå.

Var du en slarver i skolan?
– Tja…jag var väl inte där så mycket sista året. Jag var ute på praktik på arbetsplatser och började jobba tidigt.

Vad skulle du göra om du fick välja om din yrkesbana?
– Jag vet fortfarande inte vad jag ska bli när jag blir stor. Och det börjar bli kritiskt nu, med tanke på att jag går i pension om 11 år. Men jag skulle ha blivit brandman, tror jag. Fysiskt, meningsfullt och utmanande. Men jag är nog för blödig för det yrket, å andra sidan. Jag har egentligen aldrig haft något riktigt yrkesmål, jag har låtit slumpen styra mig dit jag har hamnat och har hoppat på det som känns spännande. Jag kan avundas personer som alltid har vetat vad de vill jobba med.

Vad gjorde du innan du kom till Prefabsystem?
– Jag har jobbat som systemförvaltare inom läkemedelsindustrin, på Pfizer. Senare var jag på Skanska stomsystem i några år. Jag har även drivit egen byggfirma, men trivs bättre som anställd. Inte minst så är det bekvämt med den trygghet som det innebär. Jag har även pluggat en 80-veckorsutbildning inom robotteknik, för industrirobotar. Det var kul, och det hjälpte mig nog att få jobbet som systemförvaltare på Pfizer.

Vem är din idol?
– Det skulle väl vara Zlatan i så fall, det går inte att komma ifrån. Jag har respekt för honom helt enkelt. Han är den han är offentligt, men jag tror också att han vid sidan av det är en familjefar. Men jag gillar inte att han har gett sig in i spelreklamen för alla online-kasinon. Man blir ju galen av all spelreklam.

Vilket är tidernas serie?
– Game of Thrones. Jag gillar fantasy och det är en bra story. Jag gillade även Sagan om ringen.

Vilken konsert skulle du helst vilja se?
– Jag gillar svensk reggae. General Knas, Syster Sol och Svenska Akademien är några band jag gillar skarpt. Svenska Akademien hade en reunion ute i Skottvångs gruva i Åkers styckebruk. De släppte bara in 100 personer på ett genrep inför reggae-festivalen Öland Roots. Det var jag och såg, det var riktigt bra.

Du har en ny tjänst inom kort, eller hur?
– Ja, jag ska bli projektledare på Prefabsystem. Det ska bli kul!

Grattis till den nya tjänsten! Vilket är ditt roligaste projektet hittills?
– Det roligaste projektet är alltid nästa projekt. Just nu är jag på Studenternas i Uppsala. Det är också kul.

Var befinner sig Prefabsystem om 20 år?
– Vetifan. Fortsätter det så här så är vi snart störst i världen. Men då är inte jag med längre. Jag tror att det om 20 år fortfarande är människor som monterar ihop de prefabricerade elementen, men att man har hittat smidigare lösningar och andra material. Viljan att testa nya saker är mycket större hos Prefabsystem än i branschen generellt, så vi kommer nog att leda utvecklingen framåt.

Avslutningsvis, vilket är ditt motto?
– Hur svårt kan det vara? Egentligen? Allt går att lära sig.

 

Knyt kontakt med Göran Asplund på LinkedIn.

Se Göran på Studenternas i Uppsala.