fbpx

juni 3, 2018

Markus Olssons hektiska dubbelliv

Markus Olsson är montageledaren som har ena foten i ett kollektiv i ett radhus i Sollentuna och andra foten i en skidpjäxa i Ljusdal. Vi frågade ut honom om vad man ska prioritera i vardagen, och han svarade glatt på norrländska.

Hej Markus. Vi har förstått att du lever ett hektiskt liv?
– Ja, det kan man väl säga. Jag bor i Ljusdal där jag har familj, men jobbar i Stockholm måndag-torsdag. Det tar tre och en halv timme att åka ner, så det går ju inte att dagpendla.

Så du har två bostäder?
– Ja, Prefabsystem har ordnat boendet åt mig och ytterligare tre personer i liknande sits. Vi delar ett radhus i Sollentuna. Men vi hinner knappt umgås, för vi jobbar hårt när vi är i Stockholm. Jag kanske kommer hem vid åttasnåret på kvällarna, och då är det nästan rakt i säng som gäller. Men det är kul, och vi trivs ihop.

Det låter som att du skulle behöva en åttonde dag i veckan?
– Det skulle inte sitta fel. Den skulle jag spendera med familjen. Som det är nu så går varenda ledig minut till familjen när jag är hemma, för att kompensera för när jag är borta på veckorna.

När du lyckas få loss lite fritid, vad gör du då?
– Förra året testade jag att åka skidor för första gången, och nu är jag helt fast. Jag tycker att det är skitkul, och den här säsongen hade jag nog 20-25 skiddagar. Jag väljer helt klart skidsemestrar framför solsemestrar. Prefabsystem hade konferens i Sälen den här säsongen, så där blev det ännu mer skidåkning. Men bästa skidorten jag har testat hittills är Tänndalen.

Varför är den bäst?
– Variationen på backarna gör mycket. Men tjejen har säsongsjobbat där också, så vi kom rakt in i en rolig gemenskap som gör att man knappt känner sig som en turist, trots att man är det.

Har du testat Hammarbybacken, som du har utsikt över från kontoret?
– Haha, den kan stockholmarna få ha för sig själva. Nej, jag har inte testat den. Däremot skulle jag väldigt gärna prova att åka i Alperna. Någonstans i Schweiz, Österrike eller Italien.

Har du några andra fritidsintressen?
– Jag älskar vinteraktiviteter, fjällen och naturen. Vara ute och fiska och åka snöskoter. Jag är lite intresserad av jakt också, har tagit licens och sådär.

Hur är det att jobba på Prefabsystem då?
– Det är helt fantastiskt. Det är jättekul att jobba där. Man får väldigt mycket ansvar och fria händer, men samtidigt mycket stöttning av väldigt kompetenta medarbetare. De flesta här har jobbat praktiskt med alla moment tidigare, och det är värdefullt. Det märks att kollegorna har gedigen erfarenhet och inte bara förstår rent teoretiskt efter några år på högskola. Något jag också uppskattar mycket är att på Prefabsystem ligger allt fokus på att resultatet ska hålla riktigt hög kvalitet. Det är helt rätt inställning tycker jag.

Vad är din egen yrkesbakgrund?
– Jag kommer senast från Strängbetong, där jag jobbade som montör, och senare utsättare och arbetsledare. Som utsättare mäter man ut var allt ska vara, gör inmätning på allt som ska monteras så att allt står i rätt läge. Och så för man protokoll och håller ordning.

Kan du tänka dig att flytta till Stockholm, om jobben i branschen ändå finns här?
– Jag är född och uppvuxen i Stockholm, mina första tio år. Men ärligt talat så skulle jag hellre flytta ännu längre ut från storstadsstressen. Jag trivs i Norrland och älskar att alla fritidsaktiviteter som är möjliga där.

Kan du berätta någon anekdot om dig själv?
– Tja…vad skulle det vara…jag byggde ett hus (bilden) när jag var 20 år. Men det har jag sålt nu. Nu drömmer jag snarare om att bygga ett prefabricerat hus. Jag brinner för betong och stål vid det här laget, och sitter ner och ritar på ett hus när jag har tid.


Markus Olsson är nog ganska ensam om att ha byggt en kåk som den här som 20-åring.
 

Vad ska du göra i sommar?
– Vi ska åka till Öland, till brorsan som har byggt ett hus i Färjestaden. Han är snickare, men har byggt i lättbetong och murat själv. Det tycker jag är kul. Och så ska vi åka runt och se Öland. Sedan blir det många sköna dagar i sommarstugan i Gryckesbo i Ljusdal, bara en och en halv mil från där vi bor. Det ligger fint vid vattnet, och där spenderar jag mycket tid med familj och vänner.

 

Knyt kontakt med Markus på LinkedIn.