fbpx

januari 29, 2013

Nu byter vi pappersritningarna mot iPads

prefab-system-nyhet-ipad

Efter flera lyckade testprojekt väljer Prefabsystem iPads före pappersritningar. Den nya tekniken underlättar kommunikationen i projekten tack vare snabbare uppdateringar och tillgång till de senaste ritningarna.

Under våren 2013 kommer Prefabsystem att införa iPads i alla projekt. Syftet är att effektivisera processen runt projekthandlingarna.

”Vi vill komma bort från den omständiga hanteringen av pappersritningar. Det tar tid och kostar pengar att trycka nya versioner. Bland tusentals ritningar händer det att dokument förvinner eller att ändringar inte når fram till montageledarna. Genom en automatiserad lösning minimerar vi risken för missförstånd och gör processen säkrare och lönsammare”, säger Jan Stenmark på Prefabsystem.

Prefabsystem har själva utvecklat den nya, molnbaserade webblösningen som gör att konstruktörens ändringar dimper ner i montageledarens iPad inom tio minuter. För att läsplattorna ska klara påfrestningarna vid en byggarbetsplats har ett vattentätt, skyddande skal tagit fram. Den ser till att läsplattan fungerar även om den hamnar i snön eller tappas i golvet.

iPad och 3D-ritningar snart verklighet

I dagsläget håller Prefabsystem, tillsammans med en samarbetspartner i Finland, på att utveckla en prototyp som kan hantera 3D-ritningar. ”En begränsning i filstorlek återstår att lösas under våren, sedan kommer vi att kunna jobba fullt ut med 3D-ritningar i våra iPads”, fortsätter Jan.

Läsplattorna har redan använts vid ett flertal projekt och montageledaren Kent Lindström (syns på bilden ovan), som jobbar med bygget av äldreboendet Brobygård berättar gärna om fördelarna:

”Det har varit en befrielse att gå över från pappersritningar till iPad. Nu har jag direkt tillgång till den senaste informationen och har alla svar nära till hands. Det är också smidigt att kunna zooma in och förstora arbetsmomenten på detaljnivå”.